Dikkat ARIZA Var!..
Biliyorsunuz ARIZA'nın Türkçedeki karşılığı, "Bozuk, İşlevini yerine getiremeyen, bozulmuş" demektir kabaca...
Beykoz'da bir süredir ARIZA'lı gazeteciler var.
Kendilerini gazeteci sanan bu ARIZA insanların amacı aslında asla gazetecilik yapmak değildir. Gazeteciliğin hiçbir etik kuralına uymayan bu ARIZA'lar sadece lise mezunu olma avantajını kullanarak gazetelerin imtiyaz sahibi ya da sorumlu yazı işleri müdürü olurlar. Artık gazeteleri kurulmuş geriye yazı yazmak kalmıştır. O da gayet basittir zaten. Çünkü bu ARIZA'lar liseyi bitirdiklerine göre okuma-yazmayı zaten öğrenmişlerdir çoktan.
Bu ARIZA'lar gazetelerini çıkartırken,
"Manşet nasıl ve neye göre yapılır?"
"Yerel de haberler nasıl hazırlanır?"
"Haber hazırlarken kişilerin hakları nasıl korunur?"
"Kişisel hırsları manşete taşımak doğru mudur?"
gibi buna benzer bir dizi soruları kendilerine sormaksızın, gazetenin tek sahibi oldukları için akıllarıyla değil de "içgüdü" leriyle hareket ederler ve bunun adına da "gazetecilik" derler. Aslında bu uygulamaya "ARIZA'lı Gazetecilik" diyoruz.
ARIZA'lı gazeteciliği çok seven bu ARIZA'lar çoğu zaman öyle hırslanırlar ki, gazetelerinde haber yaptıkları insanlara çamur atmaktan asla rahatsız olmazlar. Hatta gazetelerinin web sitelerinde yalan haber yaptıkları kişilere sözde yorumcuları yorum yaptırarak ağza alınmayacak sözlerle ve ağızlarından salya akıttırarak hakaret ettirirler, bu yorumları pervasızca ve sorumsuzca yayımlarlar. Hatta bunu bazen gerçek gazetecilere bile yaparlar.
Yerel gazeteler bulundukları yerlerdeki toplumsal gelişmeleri ön planda tutmak zorundadırlar. Attıkları manşetler tamamen kamuyu ilgilendirmelidir. O ay içindeki toplumsal olayları haber, hatta manşet yapmayan gazetecilere "gazeteci" demek abes ile iştigal olup, onlara ancak "ARIZA'lı Gazeteci" demek daha doğru olacaktır.
Gazete onların olduğu için akıllarına gelen her şeyi yazma görgüsüzlüğüne kapılan bu ARIZA'lı Gazeteciler, bir süre sonra hırslarına da yenik düşüp dışarıdan herhangi müdahaleye gerek kalmaksızın kendi kendilerini yok ederler. Tarihe de ARIZA'lı olarak geçerler. Bu ARIZA'lı sözde gazetecileri "onarma" ya çalışmak gerçekten beyhude bir yaklaşım olacaktır. Çünkü hayat "yanlışlarla ve doğrularla" güzeldir.
Hayatımızda bu ARIZA'lı insanların olması demek doğruları kıymetlendirmektedir.
Sırf bu yüzden bu ARIZA'lı Gazetecilere Teşekkür etmek istiyorum.
Hepinize ve hepimize ARIZA'sız Günler Diliyorum.
| < Önceki | Sonraki > |
|---|





Yorumlar
Kimileri böyle damarına basılınca harekete geçerler.
Yaratıcılıkları yla, çevrelerine dersler verirler.
Tersten çıkan derslerle, insanları bilgilendirirle r...
Hazır mod'a girmişken, hadi yeni oyunlar yazmaya...
Nasılsın?
Selamlar....
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için