Anayasa Toplantıları Devam Ediyor

Anayasa Toplantıları Devam Ediyor
Beykoz Belediyesi tarafından Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi, Feridun Karakaya Sahnesi'nde organize edilen "Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz" toplantıları devam ediyor.

Beykozlunun pek itibar etmediği toplantının bu seferki konuşmacıları, sosyolog -Yazar Hilal KAPLAN ve Gazeteci-Yazar Ayhan BİLGEN oldu.
Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Av. Yüksel BAKİ Belediyeyi temsilen katılırken, gazeteciler dışında birkaç izleyici vardı.
İlk konuşmacı Sosyolog-Yazar Hilal KAPLAN oldu. Adil yargılama hakkı olmazsa olmaz bir şeydir diye sözlerine başlayan KAPLAN, örnek olarak uzun tutukluluk süreleri başta olmak üzere bir çok şey var şeklinde konuştu.

Hilal KAPLAN (Sosyolag-Yazar):
TMK'ya göre terör örgüt üyesi olmasanız bile örgüt üyesi sayılabilirsiniz şeklinde ifa kullanan Hilal KAPLAN, konuşmasına şöyle devam etti: " Uludere katliamını protesto için Üniversite de gösteri yapan 40 öğrencinin 25'i tutuklu olarak yargılanıyor. Suçları terör örgütünü övmek, aynı dönemlerde PKK'nın internet sitesinde 'Uludere Katliamını Protesto' eylemi için çağrı yapılıyor. Bu öğrenciler bu örgütle hiç alakaları yokken terör örgütüne üye olmaktan yargılanıyorlar." Bu çok saçma bir uygulamadır diyen Hilal KAPLAN, KCK davalarında da usulsüz tutuklamalar mevcuttur diyerek konuşmasını bitirdi.

Ayhan BİLGEN (Gazeteci-Yazar):
Hilal KAPLAN'dan sonra Gazeteci –Yazar Ayhan BİLGEN konuşmasını yaptı. BİLGEN, sadece insan olduğumuz için sahip olduğumuz haklardan mahrum kalırsak insanlığımızdan çıkma durumu oluşur. Bu haklarımız da Anayasa'da yazılır diyerek Anayasa'da haklarımızı yazılı olarak teminat altına alır şeklinde ifade etti.
BİLGEN konuşmasının devamında: "Adil yargılanma ve savunma haklarımıza gelince, bir ülkede adil yargılanma ve savunma hakkınız konusunda kanunlarla güçlü güvenceler yoksa yaşam hakkınızda elinizden alınmış olur. Gerçekten yargı bağımsızlığı varsa adil yargılanmalardan söz edebiliriz. Örnek verecek olursak, yargı devleti korumaya alıyorsa, orada adil yargı ve bağımsızlığından söz edilemez. Türkiye gibi darbeler yaşamış ülkelerde, birey değil de devletin güvenliği ön plana alınırsa, bunu da yargı kendine görev edinirse burada da yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değil. Türkiye'nin Uluslararası bağlamda imzaladığı bildirgeler ve yasalar artık bizim hukukumuza girmesi gerekir. Bu anayasanın 90. Maddesinde yazar ama birçok madde 90. Maddeyi ciddiye alma."
Gazeteci-Yazar BİLGEN son olarak yasalar yapılıyor ama topluma bunu anlatma yasa yapmaktan daha zordur diyerek sözlerini tamamladı.
Programda daha sonra Soru-Cevap bölümüne geçildi.
| < Önceki | Sonraki > |
|---|




