Yazdır
PDF

Atık Su Projesi Hayata Geçiyor

Kullanıcı Değerlendirmesi: / 0
ZayıfMükemmel 
Beykoz Haberleri

Atık Su Projesi Hayata Geçiyor

tnel_14

Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atık Su Tüneli ve Bağlantıları İnşaatı
İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 13 Eylül 2005 yılında ihalesi yapılan Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atık Su Tüneli ve Bağlantıları İnşaatı Projesinin yer teslimi 7.12.2005 tarihinde yapıldı.

tnel_1

Beykoz'un 42 metre Altına inildi.
Tünelin basına tanıtımı yüklenici firma yetkilileri tarafından yapılırken Beykoz Belediye Başkanı Yücel ÇELİKBİLEK, AKP'li ve CHP'li meclis üyeleri, ve Muhtarlar da oradaydı.
Beykoz Korusu içerisindeki tünel girişi yerden tam olarak 42 metre aşağıda bulunmakta. Belediye Başkanı ve katılımcılar asansörle Beykoz'un 42 metre derinine inip yerinde inceleme yaptılar.

tnel_3

İş bünyesinde;
7.200m/2.200 mm. Kesitli Ana Tünel
1.800m/1.200 mm. Kesitli 1.323,65 m bağlantı tüneli
5.000 mm. Kesitli 8 adet branşman tüneli şaftı yer almaktadır.

650.000 Kişiye Hizmet Verilecek
Söz konusu proje kapsamında Beykoz ilçesi sınırları içindeki atık suların Paşabahçe Arıtma tesislerine ulaştırılması, buradaki arıtma işleminden sonra İstanbul Boğazına deşarj edilmesi amaçlanmakta ve yaklaşık 650.000 kişiye hizmet verilmesi hedeflenmektedir.

tnel_4

Son Teknoloji

Atık Su tünelinin yapımında en son teknoloji kullanılmaktadır. Tünel inşaatında patlayıcı madde yerine, TBM (Tunnel Boring Machine) adı verilen tünel açma makinesi (TAM) tercih edilmektedir. Halk arasında köstebek adı verilen TAM'ın tamamı tünel içinde yer aldığında, boyu 62 m'ye ulaşmaktadır. TAM seçiminde Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atık Su Tüneli zemininin %30 Alüvyon, %70 kaya koşullarındaki durumu dikkate alınıyor. Her iki zemin cinsine uygun olan TAM, kaya koşullarında çalışırken alüvyon ile karşılaşıldığında, üzerinde yapılan değişiklikle alüvyon zeminde çalışmaya ayarlanabiliyor.

tnel_5

Onçeşmelerin Suyunu 42 metre Derinlikte İçtik.
Oldukça kalabalık bir heyetle gerçekleştirilen inceleme gezisinde yerden 42 metre aşağıda tarihi onçeşmelerin suyundan içildi. Bu proje hayata geçtikten sonra yine eski günlerdeki gibi Beykoz'da denize girilebilecek diyen ÇELİKBİLEK, İSKİ'nin bu dev projesi sayesinde çevre temizliği adına muhteşem bir çalışma olduğunu dile getirdi.

tnel_2

2010 Yılı Mart Ayında Hizmete Girmesi Planlanıyor
Makinenin çalışma sistemi; hafriyat, kesici başlıklar üzerinde bulunan diskler yardımıyla kazı işlemi yapılıp "belt konveyör" veya "screw konveyör" vasıtasıyla vagonlara yüklenip şaftlardan dışarı alınıyor. Bu işlemin ardından üst düzey beton kalitesiyle üretimi yapılan betonarme elemanları döşenerek bir ring oluşturuluyor ve pistonlarla bu ringlere basılarak kazma işlemine devam ediliyor.

tnel_7

İstanbul Boğazı'nın kirlenmesini önleyecek en önemli projelerden biri olan Kavacık-Paşabahçe-Beykoz Atık Su Tüneli ve Bağlantıları İnşaatı'nın tamamının 2010 yılı Mart ayından önce tamamlanarak hizmete girmesi planlanmaktadır.

tnel_8

İsim/Mevki : İstanbul, Beykoz
Amacı : Beykoz İlçesindeki atık suların Paşabahçe Arıtma Tesisi'ne iletilmesi
Başlama Tarihi : 07/12/2005 Bitiş Tarihi :27/03/2010
Bedeli : 31.800.000 TL

tnel_9

Teknik Özellikleri : (7.200 m atık su tüneli)
Kazı Çapı : 3.17 m
Segment Dış Çapı : 3.00 m
Segment İç Çapı : 2.60 m
İkinci Kaplama : 0.20 m
Tünel Çapı : 2.200 m
Yapım Yönetimi : Tam (Tünel Açma Makinesi) ile

tnel_10

Ana Tünel Şalf İnşaatları : 11 Adet
Kazı Çapı : 10.00 m
Segment Dış Çapı : 9.80 m
Segment İç Çapı : 9.00 m
Şaft II. Kaplama : 0.75 m
Şaft Çapı : 7.50 m

tnel_11

Branşman Tünelleri : 1.323,65 m
Kazı Tipi : Atnalı
Kazı Kesiti : 1.800 / 1.200 yumurta kesitli
Yapım Yöntemi : El İle

tnel_12

Branşman Şaftları : 8 Adet
Kazı Çapı : 7.20 m
Segment Dış Çapı : 7.00 m
Segment İç Çapı : 6.40 m
Şaft Çapı : 5.00 m

tnel_13



 

Yorum ekle

Güvenlik kodu
Yenile

Son Yorumlar

Özgün Haber Beykoz Gazetesi Yorumları

Etiketler

beykoz beykoz tapu

Powered by RafCloud

Sosyal Ağlar

Özgün Haber Beykoz - Facebook     Özgün Haber Beykoz - Twitter